Ontdek de effecten en wetenschappelijke onderbouwing van ionisatie en luchtreiniging

Bij Anions geloven we in de kracht van ionisatie en luchtreiniging als effectieve methoden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar wat zijn nu precies de effecten van deze technologie en waar is het op gebaseerd? Hier delen we graag de positieve effecten van ionisatie en luchtreiniging.

  1. Verwijdering van schadelijke deeltjes: Ionisatie en luchtreinigingssystemen werken door het genereren van negatieve ionen die zich binden aan positief geladen deeltjes in de lucht, zoals stof, allergenen, bacteriën en virussen. Deze gebonden deeltjes worden vervolgens zwaarder en vallen op de grond of worden gemakkelijker uitgefilterd door luchtfilters, waardoor ze uit de ademlucht worden verwijderd.

  2. Bestrijding van bacteriën, schimmels en virussen: Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat negatieve ionen een krachtige werking hebben tegen bacteriën, schimmels en virussen in de lucht. De geladen deeltjes kunnen de celmembranen van deze micro-organismen beschadigen, waardoor ze inactief worden en niet langer schadelijk zijn voor de gezondheid.

  3. Verbetering van de luchtkwaliteit: Door het verwijderen van schadelijke deeltjes en het bestrijden van micro-organismen draagt ionisatie en luchtreiniging bij aan het creëren van een schonere en gezondere luchtomgeving. Dit kan leiden tot vermindering van allergieën, astma, luchtwegproblemen en andere gezondheidsklachten die verband houden met slechte luchtkwaliteit.

  4. Positieve invloed op welzijn en productiviteit: Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit hebben negatieve ionen ook positieve effecten op het welzijn en de productiviteit van mensen. Ze kunnen helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van de gemoedstoestand, het verhogen van de alertheid en het bevorderen van een betere slaapkwaliteit.

Bij Anions baseren we onze ionisatie- en oplossingen voor luchtreiniging op wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring. We streven ernaar om de luchtkwaliteit te verbeteren en een gezondere leef- en werkomgeving te creëren. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak en hoe we u kunnen helpen met uw specifieke behoeften.

Samen kunnen we een positieve impact hebben op de luchtkwaliteit en het welzijn van mensen, zowel thuis als op het werk.

Meer over de wetenschap achter ionisatie ontdekken? Dat vindt u op onze pagina met Uitleg - Wetenschap en praktijk


Belangrijker: het effect.
De korte versie: wat doet het nu eigelijk? Wat betekent het?


Waarnemingen

Wetenschappers uit de biologie hebben kunnen aantonen dat negatieve zuurstofionen uit onze ademhalingslucht van essentieel belang zijn voor de stofwisseling. Met behulp van zuurstof verbrandt het lichaam voedingsbestanddelen zoals vet, koolhydraten en eiwitten tot kooldioxide en water. Het inademen van geïoniseerde lucht bevordert de concentratie zuurstof in het bloed, waardoor de afzonderlijke organen beter functioneren en de celstofwisseling verbeterd. Let wel, men heeft geobserveerd dat zuurstof alleen biologisch actief is, wanneer zij negatief geladen is.

De tabel hiernaast zijn de correlaties van ionen in de buitenlucht en de effecten.

N.B.: de Air-O, onze draagbare ionisator levert -gemeten- meer dan 200.000 ionen per cm3, op 25cm afstand.

Concentratie anionen Waarnemingen
< 50 /cm3 Kans op fysiologische verstoringen.
1.000 - 2.000 / cm3 Minimaal benodigd voor een gezonde omgeving.
5.000 - 50.000 / cm3 Verbetering lichaamseigen afweer en weerstand.
50.000 - 100.000 / cm3 Doden bacteriƫn en verminderen infectiehaarden.
100.000 - 500.000 /cm3 Bevorderen het genezingsproces van het lichaam.

Concentratie anionen per omgeving

In de vrije natuur bevinden zich afhankelijk van de plaats, tijdstip en weersomstandigheden in een enkele cm3 0 tot 50.000 positieve en negatieve zuurstofionen. Omdat de verhouding tussen positieve en negatieve ionen 1: 1,4 is, is er dus een overschot aan negatieve zuurstof ionen.

Hiernaast staat een overzicht van het aantal negatieve ionen per cm3 in de verschillende omgevingen. Helaas hebben wij niet allemaal het genoegen om naast een waterval te wonen, of midden in het bos.

Ionisatie in een ruimte, door een vast opgesteld toestel en ook onze draagbare ionisator, kan veel verschil uitmaken. Ervaar het zelf.

Omgeving Concentratie anionen
Waterval, bos 50.000 / cm3
Bergen, zee 5.000 / cm3
Stadsrand, weide, veld 700 - 1.500 / cm3
Park in de stad 400 - 600 /cm3
Troittoir 100 - 200 / cm3
Woning in de binnenstad 40 - 50 / cm3
Gesloten kantoor met airco 0 - 25 / cm3

Wist u dat?
In de berglucht en zeelucht worden relatief veel negatieve ionen aangetroffen. Dat is positief. Na een onweersbui ontstaan door Uv-straling, bliksem en fijne waterdruppeltjes die met de luchtmoleculen reageren, grote hoeveelheden ionen.


Ionen streven altijd naar een neutrale stand. Sommige worden direct na het ontstaan geneutraliseerd en andere bestaan langer al naar gelang de omstandigheden. De ionen hechten zich aan onder andere aerosolen, met vaste of vloeibare stoffen in gassen, alsook aan onder andere stofdeeltjes te binden. Door de samen-klustering worden die zwaarder en slaan daardoor neer op de grond of andere voorwerpen. Ionen hechten zich ook aan bacteriën en ziektekiemen en maken deze door elektrische oplading onschadelijk.


Dit is ook waarom een draagbare ionisator heel effectief is: een hoge dichtheid aan negatieve ionen, zo dicht mogelijk bij uzelf.


Binnen opsluiten.

De high-tech gebouwen en woningen van vandaag de dag, hebben voor- en nadelen. De nadelen bevinden zich doorgaans op het vlak van de algehele gezondheid en welbevinden. Door onszelf binnen op te sluiten, is er niet zelden een leefklimaat geschapen, wat niet per definitie bevordelijk is voor onze persoonlijke gezondheid. De benodigde concentraties van negatieve ionen ontbreken en maken het daarom niet bevorderlijk. Dat wordt duidelijk uit de tabellen hierboven.

Met ventilatoren en airco's wordt er geprobeerd nog wat aan te doen, het is in ervaring niet hetzelfde. Eigenlijk is het meestal het verplaatsen van verziekte lucht. Zeker waarbij het gaat om systemen met "warmte-terugwinning". Dan wordt er gerecirculeerde lucht aangeboden. Een feest voor verspreiding van virussen.

Het zogenaamde "sick building syndrome" is een reëel gevaar in vele, vooral oudere gebouwen. Zelfs pogingen tot de imitatie van de frisse buitenlucht van bossen, zee en bergen falen aan alle kanten.

Gebrek compenseren.

Eigenlijk is het heel simpel: het gebrek aan de behoefte aan negatieve ionen trachten wij op allerlei manieren te compenseren, vaak door vitamines en medicijnen. Dat in plaats van naar buiten gaan en in gezondere lucht te vertoeven, of andere maatregelen nemen, om een gezonder leefklimaat te realiseren. Alleen is dat niet voor iedereen binnen bereik, binnen een verstedelijkte omgeving. 

Met onze ionisatie wel.

Draagbaar en vast opgesteld.
In een ideale situatie, zijn er in alle gebouwen vele maatregelen aangaande de luchtreiniging genomen. En met name door luchtreiniging met ionisatie, UV en zelfs HEPA-filters toe te passen. Er is begin 2020 al opgeroepen tot een "deltaplan ventilatie", wat nauwelijks opvolging heeft gekregen. Er zijn oplossingen: met een van onze ionisatie-producten zorgt u ervoor een zo sterk mogelijk veld aan negatieve ionen te verspreiden, wat de kans op virale overbelasting van uw immuunsysteem verregaand verkleint.


Virussen zijn net inbrekers, je moet ze staande houden bij de voordeur!

Een mooie uitleg door arts, epidemioloog en emeritus hoogleraar Menno Jan Bouma over verschillende virussen, vindt u hier. Het gaat bij zogenaamde "ariborne" virussen om uw ademhalingswegen en de activering van de trilhaartjes. Dit zijn de kleine haartjes in de neus, het achterste deel van de mondholte en in de luchtpijp, die ons voor infecties moeten behoeden. Elk haartje groeit vanuit een enkele actieve cel. Luchtverontreiniging en een tekort aan negatieve ionen zorgen ervoor dat de trilhaartjes niet meer bewegen en dus feitelijk nutteloos worden. Komt echter lucht met negatieve ionen in de ademhalingswegen, dan richten de trilhaartjes zich direct op en bewegen heen en weer, zoals vangarmen. Ze grijpen de stofdeeltjes uit de lucht die worden ingeademd en houden deze vast. Door speeksel en uittredende vochtige lucht worden de verontreinigingen naar buiten afgevoerd.

Longen, slijmoplossing en reiniging
Het positieve effect van negatieve ionen op de longfunctie is onomstotelijk bewezen. Dit omdat het voor negatieve zuurstofionen eenvoudig is, om de longblaasjes, de alveoli, te bereiken. In de volgende stap prikkelt de negatieve lading van de zuurstofionen de reinigingskracht van de longen. Daardoor lost slijm op en de verontreinigingen worden na opname door vrije macrofagen uit de longblaasjes (alveoli) op het trilhaarepitheel gebracht en via de bovenste ademhalingswegen in de slokdarm geëlimineerd of opgehoest.