Vraag en antwoord - FAQ

De veelgestelde vragen, ofwel de "Frequently Asked Questions". Hiermee hopen wij u een antwoord te geven op alle vragen die u mogelijk heeft over de Air-O. Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan contact op via onze contact pagina. Misschien ziet u uw eigen vraag zelfs in dit overzicht terug komen.


V: Hoe kan ik testen of het nu echt werkt?

A: Dat is een leuke vraag. Want hoe weten u en wij dat het echt werkt?

Ook wij hebben uiteraard uitgebreid getest of het wel een verschil uitmaakt. Op verschillende manieren, waaronder testen met meet-apparatuur en experimenten in de praktijk. Is het wel zo goed, zoals wij het wilden hebben?
En bovendien: hoe kan dat dan ervaren worden?

Een voorbeeld en ervaring uit onze eigen praktijk: Neem bijvoorbeeld een kop koude of warme koffie, dat is in beide gevallen sterk geurend. Ruik er aan en ervaar wat u ruikt. Leg dan onze Air-O ionisator over de opening van het kopje heen en ruik nogmaals boven de opening van onze ionisator. In onze eigen ervaring: er is niets of bijna niets meer te ruiken. Dit is wat ionisatie ook kan doen: neutraliseren van geurtjes.


V: Tot hoe ver reikt de uitstoot van negatieve ionen?

A: Dat hangt ook af van waar u bent op dat moment. In een ruimte met stilstaande lucht, kan de emissie van de negatieve ionen, meerdere meters halen. De concentratie neemt natuurlijk wel af met het toenemen van de afstand.

In de praktijk houden wij de specificatie van de fabrikant aan, die ongeveer een kubieke meter aangeeft. De gemeten concentratie op +/- 25cm afstand, binnenshuis (geen wind) kan oplopen tot meer dan 200.000-300.000 anionen per kubieke cm. Dat is ruim voldoende om effectief te zijn tegen allerlei dingen in de lucht die u niet wilt.

Staat u buiten in de wind, dan zal de wolk ionen logischerwijze ook ijler worden, naarmate de afstand groter wordt. Nu is in de buitenlucht de vatbaarheid voor bijvoorbeeld virussen, sowieso zeer klein. Dit komt voornamelijk doordat aerosolen en kleine druppeltjes uit uw eigen ademhaling snel verwaaien. Er ontstaan geen concentraties.


V: Hoe lang kan de Air-O ionisator mij beschermen?

A: Als de Air-O volledig is opgeladen, zal deze in de praktijk 8-10 uur werken.


V: Hoe lang duurt het opladen eigenlijk?

A: Volgens de fabrieksspecificatie, is de Air-O ionisator in ongeveer 60 minuten opgeladen. 


V: Hoe laad ik de Air-O?

A: Er wordt een USB-kabel meegeleverd, die u in een USB-poort van bijvoorbeeld een computer of smartphone-lader kunt steken, om de ionisator op te kunnen laden. Tijdens het opladen zal de LED rood oplichten.


V: Hoe zet ik de Air-O aan of uit?

A: Voor de Air-O: Door de aan/uit-knop in te drukken, schakelt het apparaat aan en licht er een blauwe LED op. Door nogmaals de aan/uit-knop in te drukken, zal het apparaat uitschakelen en de blauwe LED doven. als de batterij leeg is, kunt u afwisselend blauw en rood zien, bijvoorbeeld tijdens het aan-/uit-schakelen. Dan is het tijd om de ionisator weer volledig op te laden.


V: hoe weet ik zeker dat de Air-O werkt?

A: als de Air-O is ingeschakeld, zal de LED blauw oplichten. Met de 'koffie-test' kunt u sowieso bepalen of deze werkt.

Als u deze in een hele stille ruimte aan uw oor houdt, zult u een zacht geluid kunnen horen. Dit houdt in dat er negatieve ionen (anionen) geproduceerd worden. Sommige mensen zullen wellicht niets horen, zo stil is de Air-O ionisator in werking. Vraag dan of een gezinslid, of uw buren of familie, of zij het wellicht wel kunnen horen.


V: Hoe of waar draag ik de Air-O voor de beste bescherming?

A: In principe geldt: hoe dichter bij uw mond/neus, des te hoger de concentratie negatieve ionen zal zijn. Hoger op uw borst dragen is dan beter dan lager. Gebruik het meegeleverde draagkoord altijd zo, dat dit het geval is.

Sommige mensen geven de voorkeur aan bijvoorbeeld een wax-koord of leren koord (maximale diameter: 3mm). Door dit te knopen met zogenaamde schuifknopen, maakt u gemakkelijk een verstelbaar draagkoord naar uw eigen smaak. Zoek op schuifknoop voor voorbeelden.
(Dit was een tip van een gebruiker)


V: Zijn jullie producten waterdicht? Kan ik er ook mee onder de douche?

A: Nee, de Air-O is niet waterdicht en absoluut niet geschikt om onder de douche te dragen of te gebruiken. Of in bad. Bij waterschade zal er dan ook geen sprake van garantie zijn.


V: Kan ik de Air-O ook gebruiken in de regen?

A: Nee. De Air-O draagbare ionisator is niet waterdicht en dus ongeschikt voor gebruik in de regen.


V: Als ik de Air-O zou verpakken in een plastic zakje, kan ik het dan wel in de regen gebruiken?

A: Dat werkt niet. Dit komt omdat de ionisator dan geïsoleerd wordt van de buitenwereld. De negatieve ionen blijven dan in het plastic zakje, wat dan een prima veilig plekje is, alleen heeft u er zelf niets aan.


V: Werkt de Air-O ook ONDER mijn kleding?

A: Nee, of heel beperkt. Het is een beetje hetzelfde effect als de ionisator in een plastic zakje stoppen: de negatieve ionen kunnen zich niet verspreiden in de omgevingslucht.


V: Bescherm ik alleen mijzelf met de Air-O?

A: U beschermt zowel uzelf als uw zeer nabije omgeving. De wolk negatieve ionen zit immers tussen u en uw omgeving in, het werkt dus twee kanten op.


V: Als ik twee Air-O ionisators zou dragen, in plaats van een, ben ik dan beter beschermd?

A: In theorie wel, omdat er dan het dubbele aantal negatieve ionen verspreid worden, wat een dichtere wolk tot resultaat heeft. In de normale praktijk zou een enkele Air-O voldoende moeten werken.


V: Als ik bij iemand op bezoek ga die ziek is en die geen ionisatie-producten heeft, loop ik dan een groter risico?

A: Theoretisch gezien wel, doordat die persoon ziek is. Ook al zal de Air-O door ionisatie echt wel het grootste gedeelte aan ziekteverwekkers onschadelijk maken en het risico fors beperken, het wordt dan een wedstrijd tussen de hoeveelheid ziekteverwekkende deeltjes en de wolk aan negatieve ionen. Het risico is in zo'n geval nooit helemaal nul.

Naast het dragen van de Airo-O, is er ook een beroep te doen op het eigen gezonde verstand. En dat kan sowieso geen kwaad. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Toch maar even niet op bezoek gaan, een paar dagen wachten kan verstandiger zijn.
  • Toch maar wel even voldoende afstand houden.
  • Toch wel zorg dragen dat er goed geventileerd wordt en niet in elkaars luchtstroom gaan zitten.

En eerlijk is eerlijk: dat beperkt sowieso het risico. Ook al zal de wolk met negatieve ionen die de ionisator verspreidt, in de praktijk voldoende moeten zijn om het risico op overdracht enorm te beperken, extra voorzorg kan nooit kwaad.


V: Kunt u mij garanderen dat als ik de Air-O draag, dat ik niet ziek zal worden?

A: Dat is natuurlijk een onmogelijke garantie om te kunnen geven. In het normale en bedoelde gebruik, kan ionisatie het risico van virus-overdracht door de lucht van aerosolen en virus-deeltjes beperken. Geheel uitsluiten van het risico is, ook wetenschappelijk gezien, onmogelijk. Bijvoorbeeld als u te dicht bij elkaar komt.

N.B.: Wij hebben wel reacties van gebruikers gehad, die zo'n 5 dagen na contact met een besmet persoon, zelf negatief getest bleken.


V: Als ik als client wil douchen in een situatie met hulp van een zorgverlener, wat moet ik dan doen?

A: Dan zorgt u ervoor dat ten minste uw zorgverlener de Air-O draagt. De wolk aan negatieve ionen werkt immers twee kanten op.


V: Als ik als cliënt een maximale bescherming wens, als mijn zorgverlener mij komt helpen, wat moet ik dan doen?

A: Eigenlijk zou je moeten willen dat de bescherming maximaal is. Dus in een ideale situatie, wordt door beiden een ingeschakelde ionisator gedragen. Dit zorgt ervoor dat de kans op verspreiding van virussen als covid-19, influenza (en nog een lange lijst), zo ver mogelijk beperkt wordt. 


V: Moet ik nog steeds een (niet-medisch) mondkapje dragen?

A: Alleen als er wettelijke verplichtingen zijn om een mondkapje te dragen, zult u dit moeten opvolgen. Let op dat de wetgever ook uitzonderingen/vrijstellingen kent. 

V: Wat is de levensduur van de Air-O?

A: Een simpele vraag, met een wat langer antwoord. Volgens opgave van de fabrikant zou de levensduur van de Air-O meer dan 10.000 uur gebruik moeten zijn. Hoe lang de interne batterij mee gaat, hangt vooral ook af van uw oplaad-gedrag. De interne batterij heeft, net als bijvoorbeeld de batterij van een smart-phone, niet het oneindige leven. Het aantal laad-cycli is ook niet oneindig.

Dat betekent dat als u de ionisator doorlopend aan de lader koppelt, dit de levensduur nadelig beïnvloedt. Hetzelfde geldt voor iedere keer na bijvoorbeeld slechts een uur gebruik weer opladen.

Bij iedere dag 8-10 uur gebruik, 365 dagen per jaar, zou de Air-O ionisator dan meer dan 2 jaar bescherming moeten kunnen bieden. In vergelijk met gebruik van wegwerp-mondkapjes van papier, geeft dit u een enorme besparing op de kosten en het milieu.

N.B.: als het apparaat 'op' is en wilt weggooien, kunt u het beste deze voor recycling aanbieden via de daarvoor geëigende kanalen.


V: Wat als ik toch langer dan 8-10 uur werking nodig heb?

A: Daar zijn meerdere oplossingen voor te bedenken:

  • Voor onderweg zo'n klein en handzaam accu-pack meenemen, wat ook gebruikt wordt om smart-phones op te laden. Vergeet het oplaad-kabeltje niet!
  • Een tweede ionisator kopen en die opgeladen en uitgeschakeld meenemen.

V: Hoe zit het met de garantie?

A: Volgens de EU-richtlijnen, heeft de consument recht op 2 jaar garantie. Dit volgen wij uiteraard. Hier zijn wel normale en logische beperkingen aan gesteld, zie hiervoor ook de handleiding en de algemene voorwaarden.
Hoe een garantieclaim in te dienen, staat vermeld in de algemene voorwaarden.


V: Wat is van garantie uitgesloten?

A: Een niet limitatieve lijst is o.a.:

  • Openen van het product.
  • Al dan niet moedwillige beschadiging en/of breuk.
  • Waterschade.
  • Onoordeelkundig gebruik en bijvoorbeeld in strijd met de aanwijzingen in de handleiding.
  • Gebruik buiten de toepassing van waar de producten voor bedoeld  zijn, zoals bijvoorbeeld omschreven in de handleiding.
  • etc.

V: Kan ik de Air-O ionisator altijd en overal gebruiken?

A: Ja, op wat uitzonderingen na, zoals al eerder genoemd. Er is nog een belangrijke: bij werken met ontvlambare, vluchtige stoffen, is het sterk af te raden om de ionisator te gebruiken, of aan- of uit te schakelen. Eigenlijk net zo, als dat bellen met je mobiele telefoon tijdens het tanken ontraden - of zelfs verboden is bij vele ketens. De reden is vrij simpel: ieder risico op het ontstaan van een vonkje moet vermeden worden.

KvK: 75606038

BTW-Nr.: NL001498717B52

© 2020 anions